Pienet kunnat ottivat Harrastupassin käyttöön ensimmäisenä

Vuonna 2019 Harrastuspassin ottivat käyttöönsä kolme rohkeaa pientä kuntaa Keski-Suomesta ja Etelä-Savosta. Ensimmäinen Harrastuspassin palvelusopimus solmittiin Sulkavan kunnan kanssa ja pian perässä seurasivat Pertunmaa ja Hartolan kunta.

Suomessa on yhteensä 22 suurehkoa kuntaa, joissa kunnan asukasmäärä ylittää 50 000 asukasta. Näistä kunnista yli 70% ovat ilmaisseet kiinnostuksena Harrastuspassia kohtaan. Tämä kaikki tapahtui viime vuoden aikana ennen kuin Harrastuspassi-sovellusta oli edes julkaistu. Positiivinen vastaanotto ympäri Suomen antaa viitteitä siitä, että Suomalaiset todellakin uskovat harrastamisen luomaan hyvinvointiin.

Harrastuspassin käyttöönotto on ensimmäisten asiakkaiden kanssa ollut sottaista puuhaa. Testauksen ja todellisten käyttäjäkokemusten puute näkyi ensimmäisissä käyttöönotoissa. Onneksi kenenkään ei tarvinnut kohdata haasteita yksin vaan käyttöönotot tehtiin yhteistyössä kunnan työntekijöiden ja Haltun henkilöstön kanssa. Harrastuspassin käyttöönotto kunnissa ei suinkaan ole vielä valmis. Kunnan Harrastustarjonnan kokoaminen yhteen paikkaan ei tapahdu yhdessä yössä. Lisäksi täytyy muistaa, että Harrastuspassi on monelle kunnalle ensimmäinen työkalu, jolla harrastussisällöt voidaan viilata siihen pisteeseen saakka, että ne ovat oikeasti houkuttelevia nuorille.

Erityiskiitokset haluan osoittaa jo mukaan lähteneiden kuntien yhteyshenkilöille, jotka raivasit niin omista kuin kolleegoidensakin kalenterista tälle tarvittavan ajan.

Kiitos Sulkavan kunnan kehittämispäällikkö Susanna Issakaiselle. Kiitos Hartolan kunnan vapaa-aikapäällikölle Anna-Maija Muuriselle. Ja kiitos Pertunmaan kunnan vapaa-aikasihteeri Jaana Nummirannalle.

Harrastusten houkuttelevuus onkin asia, josta niin kunnilla kun palvelun ylläpitäjälläkin on vielä paljon opittavaa. Harrastuspassi tarjoaa kunnille ja Harrastustentarjoajille mahdollisuuden muodostaa erilaisia maksuttomia etuuksia, jotka lisäävät erilaisten Harrastusten vetovoimaa.

Harrastuspassissa voi esimerkiksi ilmoittaa paikallisten sulkapallokerhojen ja keilausseurojen harjoituksista ja muotoilla tähän ensimmäiselle 20 osallistujille edun, jonka ansiosta osallistujat saavat yhden maksuttoman valmennuskerran ensimmäistä kertaa osallistuessaan. Harrastamisen kynnys madaltuu ja Harrastuksentarjoaja saa lisää osallistuja harkkoihin. win-win.

Kunnat ovat hyvin kiinnostuneita oman alueensa harrastajista ja harrastamisesta. Harrastuspassi tarjoaa kunnalle dataa, jonka perusteella kunta voi kehittää omaa harrastustarjoomaansa asiakaslähtöisemmaksi. Jo se, että kunta saa tiedon siitä millaiset Harrastusetuudet ovat kaikista suosituimpia, auttaa heitä suunnittelemaan eri kohderyhmille soveltuvia harrastustapahtumia.

Tänä vuonna Harrastuspassin tavoitteet ovat harrastussisältöjen sekä palvelun käyttäjien ympärillä. Maaliskuuhun 2020 mennessä tavoitteena on, että Harrastuspassista löytyy tuhansia Harrastuksia ympäri Suomen. Palvelun valtakunnalliseen markkinointiin panostetaan isolla kädellä kevään 2020 aikana ja käyttöönottoja nähdään toivottavasti Hangosta Inariin saakka.

Tamperelaisena yrityksenä toivomme, että saamme Suomen tärkeimmän maakuntakeskuksen Tampereen kaupungin mukaan Harrastuspassiin, ja pääsemme näin jatkamaan palvelun kehitystä Suomen elinvoimaisimman kaupungin kanssa.

Mikki Ylevä, Harrastuspassin kehitystiimi, Haltu Oy. mikki.yleva@haltu.fi, +358 40 869 8887

Harrastuspassista kuntaliiton sivuilla: http://bit.ly/2sZ7xri